Hírek - Bányai Gábor

A megyei kórház sikeres pályázatáról és lehetőségekről számol be Bányai Gábor, Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A megyei kórház sikeres pályázatáról és lehetőségekről számol be Bányai Gábor, Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza 10,48 milliárd forintot nyert el a póluskórházakra szánt uniós forrásból. A sikeres pályázatról és tervekről Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszélt.

- A siker nagyon nagy elismerése a megyének. Beszélne a támogatásról néhány mondatban?

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kórháza fejlesztésre kapta a támogatást. Az összeg az úgynevezett egészségügy pólus programra elkülönített támogatásból származik, amit az országban nyolc intézmény, köztük a megyei kórház kapott meg.

 

A Kecskeméti Megyei Kórház új épületegyüttesének terve

A Kecskeméti Megyei Kórház új épületegyüttesének terve

 

A támogatásból úgynevezett tömbösítési rekonstrukciós folyamatot fogunk véghez vinni, az Izsáki úti osztályokat fokozatosan költöztetik majd át a Nyíri útra; a kiürülő telephelyet az önkormányzat értékesíteni kívánja. Az eddigi pavilon-típusú rendszert megszüntetjük. Közel 3,2 milliárd forint értékben lecseréljük a jelenlegi műszereink tetemes részét, helyükre világszínvonalú, korszerű műszereket vásárolunk.

 

A képen Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke mutatja be a látványterveket

A képen Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke mutatja be a látványterveket

 

Fontos részei a beruházásnak: az új Szív -és Érrendszeri Központ építése. Az egység megvalósulásával nem kell Szolnokra vagy Budapestre szállítani a súlyos infarktuson átesett betegeket, helyben meg lehet majd oldani az érrendszerben történt elzáródások kezelését és egyéb vizsgálatokat.

 

A Kecskeméti Megyei Kórház látványterve

A Kecskeméti Megyei Kórház látványterve

 

Egyúttal nagyon fontos még a kórház mostani fejlesztésében az Anya-Gyermek központ, csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály (koraszülött-, gyermek-intenzívrészleg is), a szülészeti-nőgyógyászati és újszülött osztály, valamint az arc-, állcsont-, szájsebészeti és fül-orr-gégészeti osztály. Ez utóbbi lesz a regionális fej-nyak sebészeti centrum. Egy másik, hatezer négyzetméter hosszú ápolási tömbben kap helyet a regionális pszichiátriai központ (onkológiai és általános pszichiátriai komplex egység, melynek része az aktív pszichiátriai részleg, a rehabilitációs részleg, a nappali pszichiátriai rehabilitáció, a felnőtt pszichiátriai gondozó és a gyermek- és ifjúságpszichiátriai egység), a hospice, a krónikus onkológiai és a krónikus belgyógyászati egység.

 

A támogatásból úgynevezett tömbösítési rekonstrukciós folyamatot fognak véghez vinni a kórház területén - Az egyik látványterv

A támogatásból úgynevezett tömbösítési rekonstrukciós folyamatot fognak véghez vinni a kórház területén - a képen az egyik látványterv

 

A pályázat kiterjed egyéb átalakításokra is. A rendelőintézet tetejére felhúznak még egy szintet. Ott, 1350 négyzetméteren lesz a citológiai részleg, az EEG, a diabetológiai, a szemészet, in vitro izotóp részleg és a DEXA labor. Átalakítjuk a diagnosztikai épület földszintjét is, ahol 1500 négyzetméteren működik majd a korszerű patológia. A főépület sem marad érintetlenül. A jelenlegi igazgatási osztály helyén lesz a már említett szív- és érrendszeri központ. Nem elhanyagolható az információs-kommunikációs fejlesztés megvalósulása. Összehangolva a különböző telemedicina technikákat, a házi orvosok is jobban nyomon tudják majd követni a betegük állapotát, ezáltal is növekedni fog a gyógyítás hatékonysága.

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza jelentős sikert könyvelhet el

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza jelentős sikert könyvelhet el


2. A megyei önkormányzat mennyiben járult hozzá ehhez a sikerhez?

 

Az 1,2 milliárd forintnyi önrészt a megyei önkormányzat biztosítja. Van olyan része is a projektnek, amire nem kapott támogatást a kórház, ezt az összeget mi adjuk a beruházás ideje alatt - ez hozzávetőlegesen további 1 milliárd forintot jelent majd a fenntartó önkormányzatnak. A sikerhez nagyon fontos szakpolitikai lobbit a megye szervezte, irányította. De a lobbi, lobbisták ide vagy oda, elsődleges volt a kiváló minőségű pályázatunk.

 

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

 

 

Bács-Kiskun megye Online

Szólj hozzá a fórumon! MCOnet Fórum
Page generated in 747,2 miliseconds.