Hírek - Bányai Gábor

Az önkormányzatokat sújtják leginkább a megszorítások

Az önkormányzatokat sújtják leginkább a megszorítások
A Bács-Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés is elfogadta a 2010-es költségvetését. A büdzsé 32.524.540 milliárd forint főösszegű, de 1.392.668 milliárd forintos működési hiányt kellett betervezniük.
Az ülésen Bányai Gábor közgyűlési elnök világos korképet tárt fel, amikor a gazdasági válság és a magyar kormány önkormányzatokat ellehetetlenítő politikájának együttes hatásairól beszélt.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke

Véleménye szerint a megszorítások legfőbb szenvedői az önkormányzatok, ezen belül is a megyei önkormányzatok, Hangsúlyozta, hogy a nehézségek és a kormány által gördített akadályok ellenére sem torpanhat meg a megye fejlődése és a jövőt jelentő megyei fejlesztések nem állnak meg. Ehhez a törekvéshez ad reális alapot, hogy a megyei önkormányzatnál az előző években folytatott kiegyensúlyozott gazdálkodása és a jó időben meghozott döntések következtében rendelkezésre állnak azok a pénzügyi eszközök, amelyek a drasztikus elvonások ellenére is lehetővé teszik a túlélést, biztosítják a már megkezdett fejlesztések folytatását - mondta a fideszes politikus. "Vitathatatlan, hogy a megye egyik legjobb döntése volt a kötvénykibocsátás, melynek hozamaiból kezelni tudták a hiányt és ez a jövőben is biztosítékot jelent" - mondta az elnök.

Bányai Gábor hangsúlyozta: a nehézségek ellenére a megye fejlődése és a fejlesztések nem állnak meg, jó példa erre a tavalyi kiegyensúlyozott gazdálkodás is, s az, hogy jókor hozták meg a szükséges döntéseket, így a drasztikus elvonások mellett is túl tudják élni a jelenlegi időszakot. "Vitathatatlan, hogy a megye egyik legjobb döntése volt a kötvénykibocsátás, melynek hozamaiból kezelni tudták a hiányt és ez a jövőben is biztosítékot jelent".

Szocialista politikusok szerint pazarló a gazdálkodás, s ők elsősorban a fejlesztések terhére csökkentenék a hiányt, de az önkormányzat vállalt feladataiból is elhagynának néhányat. Erre reagálva Bányai Gábor leszögezte: mivel már megkötött szerződésekkel rendelkező, folyamatban lévő, 85 százalékban uniós forrásból megvalósuló beruházásokról van szó, ezek nem maradhatnak és nem is maradnak félbe.

(Forrás: fidesz.hu)

Bányai Gábor hírportál

-ba-Page generated in 399,2 miliseconds.