Hírek - Bányai Gábor

Balog Zoltán: a kórházi kapacitás egyharmada megújult

Balog Zoltán: a kórházi kapacitás egyharmada megújult

Az emberi erőforrások minisztere óriási eredménynek nevezte, hogy ebben a kormányzati ciklusban Magyarország kórházi kapacitásának egyharmada megújult. Balog Zoltán kedden, a 11,5 milliárd forintból elkészült Kecskeméti Gyógyintézeti Központ átadásán elmondta, hogy az ország mintegy 90 kórházából minden másodikban az elmúlt hónapokban átvágták a szalagot, bokrétaünnepséget tartottak vagy letették az induló fejlesztések alapkövét.

Hangsúlyozta: Bács-Kiskun megyében sikerült legjobban az integráció, mert nincs olyan kórház a megyében, ahol ne lenne valamilyen fejlesztés, megújulás. A miniszter azt mondta, a magyar kormány tisztában van vele, hogy egy élhetőbb Magyarországnak egyik legfontosabb alapfeltétele az erős egészségügy. Célként fogalmazta meg, hogy a fejlesztés minden részterületre kiterjedjen, és átfogja az egészségügyi ellátás összes elemét. Felidézte, hogy a Bács-Kiskun megyei kórházat mint megyei közkórházat 1854-ben alapította a város, és kezdetben havonta 15-20 beteget tudott ellátni. Mára az intézmény az ország legnagyobb kórházai közé tartozik, a járóbeteg-ellátás éves forgalma megközelíti a másfél milliót, és évente mintegy 60 ezer fekvő beteget lát el. 2013 januártól a Kiskunfélegyházi Városi Kórház és a Kalocsai Szent Kereszt Kórház beolvadásával 1766 ágyon, három városban, öt telephelyen fogadják a betegeket. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a kecskeméti kórház 2010-ben és 2011-ben is az év kórháza volt.

 

Bányai Gábor (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat azért vett fel hitelt, hogy az Európai Unió pályázatához a szükséges önerőt biztosítsa. Kihangsúlyozta az elnök, hogy Kecskemét és egész megye egészségügyi ellátásának óriási előrelépés ez a fejlesztés, amit közösen a városi és a megyei vezetés összehangolt koordinációs munkával segített megvalósulni. Bányai Gábor külön kiemelte Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatójának következetes munkáját, hogy a beruházás szakmailag kifogástalanul, a betegellátást és a gyógyítást legmegfelelőbben szolgálja.

 

A Kecskeméti Gyógyintézeti Központ új kórházi tömbjének építése 2011 februárjában kezdődött. Az ötemeletes épület mintegy 15 ezer négyzetméter alapterületű. Az új épületszárnyat és a régi hotelépületet előcsarnok köti össze. A Póluskórház projekt keretében felépített új részleg az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával készült el. A beruházás révén a 34 éve két telephellyel működő megyei kórház egy helyen, a legmodernebb műszerekkel fogadja a betegeket. Az új kórházi szárnyban anya-gyermek központ, valamint szív- és érrendszeri centrum is működik majd. A tervek szerint az átköltözés az év végéig befejeződik. A miniszter és a meghívott vendégek ezt követően bejárták az új épület részt.

 

 

Forrás: MTI/Fidesz sajtóPage generated in 651,7 miliseconds.