Hírek - Bányai Gábor

Megemlékezés a Martonosi Pál Városi Könyvtárban

Megemlékezés a Martonosi Pál Városi Könyvtárban
A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából 2017. február 24-én a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban tartanak megemlékezést.
Az emléknap hivatalosan február 25-én van, miután ezen a napon 1947-ben Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé.


kommunista-aldozatok-emleknapja


A kommunizmus áldozatainak száma körülbelül 100 millióra tehető az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek. A kiskunhalasi megemlékezésen emlékbeszédet mond majd Bányai Gábor, országgyűlési képviselő.


Page generated in 637,4 miliseconds.